Glazuren & andere afwerkingstechnieken

Keramiek, glazurenAanbrengen van de afdekkingslaag op het biscuit gestookte werkstuk;

Glazuur is de uiteindelijke afdeklaag, kant & klaar te koop, maar kan ook worden samengesteld uit verschillende grondstoffen, hiervoor zijn verschillende recepten te gebruiken en/of verschillende mengsels grondstoffen die proefsgewijs worden uitgetest.

Oxides is kleurstof aanbrengen op biscuitgebakken werkstuk. Afwerking met transparantglazuur.

Keramiek, glazuren

Engobe is niets meer of minder een kleislib, van verschillende kleuren kleipoeder en water. Hiermee kan een tekening of afdeklaag worden aangebracht over het werkstuk, dit blijft poreus dus wordt voor gebruiksgoed met een transparantglazuur later weer afgedekt.

Keramiek, glazuren

Sinterengobe is een kleislib al dan niet ingekleurd met een beetje glazuur, blijft ook enigszins poreus en mat van uiterlijk. Kan worden afgedekt met een glazuurlaag voor gebruiksgoed.

Terra sigillata is een oude techniek o.a. gebruikt door de Romeinen, betekent; verzegelde aarde. Dit is een afdeklaag die bestaat uit een zeer fijne kleislib, die grotendeels bestaat uit zeer fijne kleipoeders en water. Na aanbrengen en aandrogen kan een zachte satijnglans verkregen worden.

Waslaag kan gebruikt worden op werkstukken die b.v. gemaakt zijn van verschillende ingekleurde kleilagen waarbij het mat-effect en de originele kleistructuur de voorkeur heeft. De waslaag zorgt er voor dat het werkstuk geen vuil opneemt en water afstoot.

 

glazuur-proeven_1  glazuur-proeven_02

Glazuurproeven