Draaien

Keramiek, draaienTechnieken & toepassingen:
Draaiklei is plastischer en fijner dan de klei die gebruikt wordt voor handvormen. De meest gebruikte draaiklei is wit of roodbruin van kleur na het bakken. Draaiklei kan ook worden ingekleurd en met meerdere kleuren tegelijk worden verwerkt.
De fijnste en sterkste draaiklei is eigenlijk porselein, die door de experts zo dun gedraaid kan worden dat ze iets transparant worden en licht doorlaten. Porselein draaien is een vak apart.

Op de draaischijf kan op verschillende manieren gewerkt worden, iedere keramist of pottenbakker ontwikkelt door de tijd zijn/haar eigen manier, vorm, voorkeur van (af)werken en geeft zo een eigen ziel/ karakter aan de gemaakte werkstukken.

Keramiek, draaien   Keramiek, draaien

Voor iedere vorm zijn weer andere handgrepen toe te passen. Soms wordt een object opgebouwd uit verschillende gedraaide onderdelen, zoals een theepot. Eerst een bol- of kan- vorm, daarna het deksel, de tuit. Het oor vormt hierbij een uitzondering en wordt ‘getrokken’ uit een streng klei. Alles wordt later aan elkaar gemonteerd en in zijn geheel gestookt.

Keramiek, draaien

Wanneer het werkstuk zorgvuldig gedroogd is kan het voor de 1e keer worden gestookt.

In de tussenliggende periode kan de keuze voor de wijze van afwerken, al dan geen glazuur, engobe, sinterengobe, kleur, mat, glans, verschillende kleuren of glazuren het glazuur worden gemaakt. Door proefjes te maken met het glazuur kan er een redelijke voorspelling worden gedaan over het uiteindelijke resultaat na de glazuurstook. Over hoe het glazuur zich gedraagt op de klei.