Het meest gebruikte handgereedschap zijn wel de vijlen en de raspen. Verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en soorten maar ook van verschillende samenstelling. Voorkeur voor bepaalde gereedschappen is zeer persoonlijk.
De vijl of rasp is vrij grof van structuur en in eerste instantie bedoeld om het ruwe oppervlak te lijf te gaan en de eerste vormgeving, al dan niet in combinatie met gebruikmaking van een steenzaag, schrobzaagje of steekbeitel.
Het fijnere werk bij de vormgeving kan b.v. verricht worden met riffelraspen, zeer fijne vijlen en staalwol. Hierbij is het gebruik van een zachte kwast prettig om het fijne stof steeds te kunnen verwijderen van de steen.
Een ander soort gereedschap is de klophamer of kleine vuisthamer al dan niet in combinatie met de punt-, graveer-, of tandbeitel. Veelal wordt dit materiaal gebruikt om kleine stukjes steen weg te tikken, maar ook om te vormen, of om speciale effecten te bereiken.
Na het vormgeven, komt het schuren / polijsten van de steen. Hiervoor kan waterproof schuurpapier worden gebruikt in oplopende nummers. Hoe fijner het schuurpapier hoe dieper de glans wordt. Polijsten is tevens een kwestie van smaak, niet iedere sculptuur is gebaad bij hoogglans. Er kunnen daarnaast speciale effecten bereikt worden door delen ongepolijst te laten, of later op te ruwen.
De laatste fase:
Het aanbrengen van een beschermlaag. De finishing touch. Hiervoor moet de steen absoluut droog zijn. Een droge en verwarmde steen zal doorgaans meer beschermingsmiddel opnemen. Een goed resultaat kan bereikt worden met bijenwas, olie-impregneer middelen of speciale steenwas. Het is een kwestie van voorzichtig en rijkelijk smeren, in laten trekken en uitwrijven.
Het blijft wel opletten, vooral op scherpe voorwerpen in de omgeving, ringen, armbanden, scherpe nagels etc. kunnen het perfecte gladde oppervlak al snel beschadigen.
Denk ook aan bescherming van oren, ogen, longen en handen!!.